Beskrivelse:
Formålet med projektet er at udfase brugen af dyrt indkøbt proteinfoder fra udlandet og øge selvforsyningsgraden af proteinfoder til økologisk kvægbrug. Varmebehandling kan øge afgrødernes proteinværdi og dermed kan man anvende en højere andel af hjemmeproduceret protein. ”On-farm” anlæg til varmebehandling anvendes i lande som USA og Canada, men er endnu ikke anvendt her i landet. I projektet testes og demonstreres et ”on-farm” anlæg til varmebehandling af lokalt producerede proteinafgrøder på økologiske kvægbrug.
Projektet gennemføres i samarbejde med 2-3 økologiske kvægbrug, som dyrker relevante afgrøder. ”On farm” anlægget testes på proteinafgrøder som hestebønner, lupiner eller sojabønner og endelig på korn. Testen sker ved at analysere afgrøderne for proteinets nedbrydningsgrad og dermed dets proteinværdi (AAT og PBV). Derudover er formålet at optimere procesbetingelserne (fugt, tid og varme) under danske forhold og på danske afgrøder. Endelig foretages der økonomiske beregninger, som belyser værdien af ”on-farm” varmebehandling i bedriftsmæssig perspektiv, samt mere overordnet beregninger af værdien i et klimamæssigt perspektiv.